De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Getallenreeksen

Ik heb 2 getallenreeksen waar ik geen antwoord op weet. Kunnen jullie helpen?

26, 5, 18, 20. ...
1, 5, 23, 119. ...

Alvast bedankt.
Groetjes

Saskia
Iets anders - dinsdag 13 september 2016

Antwoord

Dit soort vragen heeft in de regel geen eenduidig antwoord; het zou volkomen legaal zijn beide rijen voort te zetten met $0$, $0$, $\ldots$.

Een andere manier is het polynoom $p(n)$ op te stellen van graad $3$ met de eigenschap dat $p(1)=26$, $p(2)=5$, $p(3)=18$ en $p(4)=20$ (er is precies één zo'n polynoom) en dan $p(5)$, $p(6)$, $\ldots$ te berekenen. Op wikipedia staat hoe dat moet, zie de link.

Nog een manier is je rij in te vullen in het zoekscherm van http://oeis.org (Online Encyclopedia of Integer Sequences); dan krijg je (soms) een formule waar je rijtje aan voldoet, en soms ook meer dan één.
(Je eerste rij komt één keer voor, maar niet aan het begin; je tweede rij geeft drie treffers, waarvan één keer aan het begin.)

Zie wikipedia: interpolatie

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 14 september 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3