De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kwadraatafsplitsen bol

Bij calculus kregen we deze formule:

x2 + 4x + y2 - 2y + z2 - 6z = -4

Nu was de vraag erbij of dit een formule voor een bol zou kunnen zijn. Tijdens de uitleg werd er gezegd dat je door kwadraatafsplitsen achter zou moeten komen.

Ik weet dat ik (x+2)2, (x-1)2 en (x-3)2 moet gaan gebruiken, maar ik weet niet precies welke cijfers er dan zogenoemd afgeschreven worden.

Ik dacht aan :
(x+2)2 + (x-1)2 + (x-3)2 = -4 -4 -1 - 9 maar ik weet niet of dit wel of niet klopt en waarom niet. Hulp zou erg fijn zijn, aangezien dit een nieuw iets voor mij.
Bij voorbaat dank!

Renée
Student universiteit - zaterdag 10 september 2016

Antwoord

Zal ik het even voordoen? Hopelijk wordt het dan duidelijk...

Je kunt $x^2+4x$ schrijven als $(x+2)^2-4$. Ga maar na!
Je kunt $y^2-2y$ schrijven als $(y-1)^2-1$. Ga maar na!
Je kunt $z^2-6z$ schrijven als $(z-3)^2-9$. Ge maar na!

Als je goed kijkt dan wil ik bijvoorbeeld van $x^2+4x$ een kwadraat maken. Dat zou dan $(x+2)^2$ moeten worden, maar dat klopt niet want $(x+2)^2$ is gelijk aan $x^2+4x+4$. Dat is niet goed maar 't scheelt niet veel. Alleen die $+4$ gooit roet in het eten. Maar als ik die er vervolgens van aftrek dan klopt het precies. Snap je?

Daar komt ie:
$x^2+4x+y^2-2y+z^2-6z=-4$
$(x+2)^2-4+(y-1)^2-1+(z-3)^2-9=-4$
$(x+2)^2+(y-1)^2+(z-3)^2=10$
Tada!

Dit is de vergelijking van een bol met middelpunt $M(-2,1,3)$ en $r=\sqrt{10}$ en daar was het allemaal om begonnen.

Op kwadraatafsplitsen staat nog meer over kwadraatafsplitsen, maar misschien kan je er nu al verder mee.

Je kunt ook 's kijken op cirkelvergelijkingen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 10 september 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3