De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formule voor rendement

Ik zoek naar een formule om het volgende rendement te berekenen

Investering: 1000,00
Rendement: 1% per werkdag
Cashopname: dagelijks x% (stel 10%) van het dagelijkse rendement

1. Wat is de balance na x werkdagen
2. Wat is het opgenomen bedrag na x dagen

Eric
Iets anders - zaterdag 4 juni 2016

Antwoord

Het lijkt me een eenvoudig exponentieel model:
Aan het eind van de dag komt er $B/100$ bij het bedrag $B$ dat die dag op de rekening staat. Van die $B/100$ neem je $x\%$ op; dan is er van het rendement nog $B/100\times(1-x/100)$ over.
Aan het eind van de dag staat er dus
$$
B+\frac B{100}\left(1-\frac x{100}\right) =
B\left(1+\frac1{100}-\frac x{10000}\right)
$$op de rekening.
Conclusie: aan het eind van de $n$-de dag hebben we
$$
B_n=1000\left(1+\frac1{100}-\frac x{10000}\right)^n
$$op de rekening en
$$
B_n\times \frac x{10000}
$$opgenomen.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 7 juni 2016
 Re: Formule voor rendement 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3