De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Dynamica

Bepaal de resultante F van de krachten F1 F2 en F3, die op eenzelfde puntmassa aangrijpen en waarvan je weet dat F1x = 6N, F1y = -1N, F2 = 10N en de kracht is gericht zoals de vector met beginpunt P1 (1,2) en eindpunt (5,5), F3 = 6√2 N en de kracht maakt een hoek van 3$\pi$/ 4rad met de x-as.

Ik kom hier echt totaal niet uit
antwoord is Fx= 11N en Fy= 8N

greetj
Student universiteit - donderdag 7 april 2016

Antwoord

Hallo Greetje,

We moeten de componenten in x-richting van de drie krachten optellen om van de resultante de component in x-richting te vinden, en de componenten in y-richting optellen om de component in y-richting te vinden. Eerst maar eens de componenten in x-richting:
  • F1: deze is gegeven: F1x = 6 N
  • F2: teken om de richting te vinden een rechthoekige driehoek met horizontale zijde 5-1=4 en verticale zijde 5-2=3. De schuine zijde geeft de richting van F2 weer. Met Pythagoras bereken je de schuine zijde, deze is 5. Uit deze driehoek blijkt:
    F2x:F2y:F2 = 4:3:5. Dus:
    F2x=(4/5)·10 = 8 N
  • F3: F3x = F3·cos(3$\pi$/4) = -6 N
Deze x-componenten opgeteld levert:

Fresx = 6+8-6 = 8 N

Dan de y-richting:
  • F1: deze is gegeven: F17 = -1 N
  • F2: uit het eerder getekende driehoekje blijkt:
    F2y=(3/5)·10 = 6 N
  • F3: F3y = F3·sin(3$\pi$/4) = 6 N
Deze y-componenten opgeteld levert:

Fresy = -1+6+6 = 11 N

Precies andersom dus ten opzichte van het door jou gegeven antwoord. Weet je zeker dat je niets hebt verwisseld?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 7 april 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3