De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Modulo grote getallen

 Dit is een reactie op vraag 77811 
Dit heb ik al geprobeerd. De uitkomst van 511 mod (28) is 968987. Volgens mij zou je dit getal daarna tot de macht 17 moeten doen. Dit is 6,79958E+94 ook dit is te groot om een mod van te krijgen.

Charlo
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 7 maart 2016

Antwoord

Eerlijk gezegd begrijp ik niet dat 511 mod 28 968987 zou moeten zijn.

Laten we eerst 511 mod 28 maar eens handig uitrekenen.
511=5×55×55

55 mod 28=3125 mod 28.
Omdat 3125=111*28+17 is 55 mod 28=17
Dus 511 mod 28=5*17*17 mod 28=5*289 mod 28
289=10*28+9, dus 5*289 mod 28=5*9 mod 28=45 mod 28=17.

a17=a*a8*a8 etc...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 8 maart 2016
 Re: Re: Modulo grote getallen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3