De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rekenregels machten

Hallo wisfaq,
Ik spijker wiskunde bij, en heb een vrij compact engels boek die snel door de lesstof heen gaat. Hoewel dit hoofdstuk over versimpelen gaat, en dat me tot nu toe goed afging, heb ik moeite met de volgende vragen. Er moet iets van een regel zijn die ik nog niet goed heb begrepen. Hoe heet dit waar ik mee bezig ben, en heeft u een pagina op deze website die daarover gaat? Of kunt u me doorverwijzen naar een andere website? Staan er ergens oefeningen waarmee ik dit goed kan leren?

x5/-x3
Ik weet dat ik deze breuk op kan schrijven met de min ervoor. Maar daarna zou ik dus moeten weten dat ik dit
-(x5-3 )
kan, waar vervolgens -(x2) uitkomt.

Zelfde met de volgende vraag:
-y3/y7
Ik weet dat ik dit met de minus voor de breuk kan opschrijven:
- y3/y7
Maar vanaf daar blijk je iets te kunnen wat ik niet begrijp, namelijk:
- 1/y-3-7
wat vervolgens uitkomt op
- 1/y4 = -y-4

De stap waar ik tegenaan loop is dus waarom je van - y3/y7 naar - 1/y-3-7 mag gaan.

Bij een andere vraag, is 1/y = y-1 precies waar ik tegenaan loop. Wat is hier precies de regel, en hoe kan ik die onthouden? En hoe noem je dit?

Alvast veel dank!

Met vriendelijke groet,
Ece

Ece
Iets anders - woensdag 24 februari 2016

Antwoord

Hallo Ece,

Ik denk dat je een typfout hebt gemaakt:

-y3/y7 = -y3-7 = -y-4 = -1/y4

De regel is:

a-p = 1/a+p

(Het plus-teken heb ik er even bijgezet voor het begrip, in het algemeen noteren we geen plus-teken voor een positief getal).

Uitleg over de logica achter deze regel vind je hier: hhofstede: rekenen met machten. Lees dit goed door. Zijn er dan nog vragen, dan horen we dit wel weer.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 24 februari 2016



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3