De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Welke transformatie ondergaat mijn functie

Hallo, ik zit in mijn laatste jaar Latijn-wiskunde, en voor mijn OC (onderzoekscompetentie = eindejaarswerk) moet ik de invloed van coördinatenfuncties op bepaalde kegelsneden onderzoeken. Nu ben ik bezig met welke transformaties y=1/x ondergaat om x2-y2=1 te bekomen. Ik weet al dat x2-y2=1 gelijk is aan x.y=1/2. Dus bijgevolg is dit ook y=1/2·(1/x). De functie wordt dus maal een factor k gedaan, hier 1/2. Maar nu vroeg ik mij af wat deze k veroorzaakt. Is dat een verticale of horizontale uitrekking of nog iets anders? Want op Geogebra vind ik het ook niet zo duidelijk...

Yana D
3de graad ASO - woensdag 3 februari 2016

Antwoord

Om je vraag te beantwoorden: de factor k veroorzaakt een vermenigvuldiging t.o.v. de X-as ofwel een verticale vermenigvuldiging.
Blijft mijn vraag aan jou: hoe kom je aan de gedachte dat de krommen x2 - y2 = 1 en xy = 1/2 dezelfde krommen zijn?

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 3 februari 2016
 Re: Welke transformatie ondergaat mijn functie 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3