De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Herleiden goniometrische formule

Hallo,
Ik ben bezig met het oefenen met de verdubbelingsformules etc. nou snap ik de volgende stap in het herleiden van een formule niet helemaal:

1/2(cos21/2x + sin21/2x) + cos1/2x + sin1/2x

naar

1/2 + 1/2sin(2 · 1/2x)

Zou iemand dit voor mij kunnen toelichten?

Steven
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 12 december 2015

Antwoord

Ik ben bang van niet: het resultaat lijkt niet te kloppen.
Vermoedelijk staat er $\cos^2\frac12x+\sin^2\frac12x$ tussen de haakjes en dat is gelijk aan $1$, en dat verklaart de $\frac12$ in je resultaat.
Als ik van $\frac12\sin(2\times\frac12x)$ terugreken kom ik uit op $\sin\frac12x\times\cos\frac12x$ en dat is niet gelijk aan de $\cos\frac12x+\sin\frac12x$ uit de eerste formule.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 12 december 2015



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb