De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ontbinden in priemfactoren

Geachte heer/mevrouw

Ik zit de pagina over wortels vereenvoudigen te bekijken dmv priemgetallen, maar ik snap niet precies hoe het werkt. Ik snap wel over de priemgetallen maar vervolgens geeft u aan √120 = 2√30 en √242 = 11√2.
Kunt u aangeven hoe u hier aan komt?

Daarnaast heb ik ook nog 2 andere vragen:

(3√2)2 x 2√5 = 36√5? klopt dit antwoord?
Ik heb dan eerst tussen haakjes gerekend = 9·2 en dan keer 2√5 gedaan.
Mag je ook een uitkomst hebben van -1√2?
De som is 5√2 - 6√2

Ik hoop dat u mij kunt helpen.

Met vriendelijke groet,
Maikel

Maikel
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - vrijdag 4 december 2015

Antwoord

Als je wortels wilt vereenvoudigen dan moet je kijken naar kwadraten onder het wortelteken.

√120=√(23·3·5)=√(22·2·3·5)=2√(2·3·5)=2√30

Je kunt die 22 onder de wortel 'uittrekken'.

√242=√(2·112)=11√2

Idemdito voor 112.

Die 36√5 is prima en ja -1√2 of liever -√2 ook goed.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 4 december 2015
 Re: Ontbinden in priemfactoren 
 Re: Ontbinden in priemfactoren 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3