De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Breuksplitsen

Hallo,

Ik ben nu bezig met breuken en nu moet de formule a/(b+c)=a/b+a/c kloppend maken dit lukt me echter niet, ik heb al veel dingen geprobeerd zoals a(1/b + 1/c) alleen komt het telkens niet uit, zou iemand mij kunnen helpen.
Alvast bedankt

Chris
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 28 juni 2015

Antwoord

Hallo Chris,

Als je probeert waarden te vinden waarvoor a/b+c = a/b + a/c zou kloppen, dan gaat dat natuurlijk, heel flauw, met a=0.

Als a ongelijk is aan 0, dan kunnen we afleiden:

a/b+c = a/b + a/c
(delen door a)
1/b+c = 1/b + 1/c
(maal b+c)
1 = b+c/b + b+c/c
1 = 1 + c/b + 1 + b/c
c/b + b/c = -1
(maal bc)
c2 + b2 = -bc
b2 + bc + c2 = 0

Deze vergelijking heeft geen oplossingen. Dat kun je zien door de discriminant uit te rekenen als we b als variabele "x" nemen. Dan krijgen we

D = c2 - 4·1·c2 = -3c2

en die is duidelijk negatief.
Conclusie: alleen a=0 lukt.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 28 juni 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3