De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe bereken ik de grootte van de steekproef voor betrouwbare respons?

Wij zijn bezig met een onderzoek en willen hiervoor gebruik maken van een enquete. Nu willen we weten hoeveel enquetes we moeten ontvangen om een representatief beeld te krijgen. De doelgroep bestaat uit 22.000 personen. we willen een betrouwbaarheid van 95% en een nauwkeurigheid van 5%. We hebben al een heleboel formules geprobeerd oa:

1,96·((50·50)/n))=5

maar bij bovenstaande formule is onze populatie niet ingevuld, en kan de uitkomst dus ook nie kloppen. (de uitkomst bij deze formule was volgens ons 384)

ook hebben we de volgende formule geprobeerd:

n = z2/e2

hier kwam bij ons uit 1536. dat lijkt ons best veel.

We hebben nog enkele formules meer geprobeerd, maar steeds met een andere uitkomst. welke formule kunnen we in dit geval het beste gebruiken of hoe kunnen we tot die formule komen?

alvast bedankt!

Angel
Student hbo - vrijdag 14 februari 2003

Antwoord

1. Het aantal enquetes dat je terugkrijgt bepaalt niet direct of de respons representatief is. Stel namelijk maar eens dat je 5000 mannen en 5000 vrouwen ondervraagt. Je respons is 40% (klinkt goed he)..... dan zou jij concluderen dat dat wel representatief zou zijn. Nou dat hoeft dus niet het kan namelijk best zo zijn dat alleen maar vrouwen gereageerd hebben. Daar zou je dus achteraf nog even naar moeten kijken. Je kunt wel op voorhand zorgen dat je respons representatief is naar bv. leeftijd of geslacht maar dan moet je de populatiegegevens hebben en bij het enqueteren al bijsturen. Het lijkt me niet dat dat de bedoeling zal zijn.

2. 1,96·((50·50)/n)=5 dat kan maar het wellicht schrijf je het niet helemaal goed op. Die wortel hoort namelijk over de hele breuk te staan. Dat kun je dat vervolgens splitsen in een wortel onder en boven de streep.

1,96·((50·50)/n)=5Þ ((50·50) is gewoon 50)

dus 1,96·50/n=5Þ (met n vermenigvuldigen)

1.96·50=5·n .............

Dus toch 384. Dat is uiteraard minder dan 10% van de doelgroep (22.000 personen). Dus een correctie voor eindige populaties hoeft niet meer uitgevoerd te worden.

Met vriendelijke groet

JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 14 februari 2003
Re: Hoe bereken ik de grootte van de steekproef voor betrouwbare respons?



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics