De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Quintettonië of het land van vijf

Hallo,

Voor een gecijferdheidsmap moet ik een aantal opgaven maken waaronder die van het land van vijf. Ik kan op internet hier geen informatie over vinden dus hoop ik dat u mij kan helpen.

Mijn vraag is eigenlijk hoe ik bijvoorbeeld 30 blokjes kan inwisselen op de manier van het land van vijf (1-2-3-4-10-11-12-13-14-20 etc) het is de bedoeling dat ik dit in een tabel zet onder de kopjes (van groot naar klein) Kubus, plak, staaf, lossen.

Ik hoop dat u mijn uitleg en mijn voorbeeldvraag begrijpt.

Mvg Romy

Romy H
Student hbo - donderdag 2 april 2015

Antwoord

Wij hebben er over nagedacht en we denken dat het ongeveer zo in elkaar zit:

q75324img1.gif

Je kunt dan 3241 in het vijftallig stelsel uitspreken als:

3kubus2plak4staaf1

Al met al komt 3241 in het vijftallig stelsel overeen met 446 in het dicimale stelsel. Dat kan je ook uitrekenen:

$
\begin{array}{l}
{\rm{446:5 = 89}}\,\,{\rm{rest}}\,\,{\rm{1}} \\
{\rm{89:5 = 17}}\,\,{\rm{rest}}\,\,{\rm{4}} \\
{\rm{17:5 = 3}}\,\,{\rm{rest}}\,\,{\rm{2}} \\
{\rm{3:5 = 0}}\,\,{\rm{rest}}\,\,{\rm{3}} \\
{\rm{446 = (3241)}}_{\rm{5}} \\
\end{array}
$

Op dezelfde manier kan je dat met 30 ook doen:

$
\begin{array}{l}
30:5 = 6\,\,rest\,\,0 \\
6:5 = 1\,\,rest\,\,1 \\
1:5 = 0\,\,rest\,\,1 \\
30 = (110)_5 \\
\end{array}
$

Je kunt 30 dus uitspreken als plakstaaf. Op dezelfde manier kan je dan wel een lijstje maken denk ik? Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 4 april 2015



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb