De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Raaklijn zoeken

Beste...

Mijn vraag is: bepaal de punten waar de raaklijn horizontaal is.

x(t)=bgsin2t
y(t)=(1-4t)2

Gelieve de bewerking mee te delen aub

yael
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 24 maart 2015

Antwoord

Volgens 2. Raaklijnen moet voor een horizontale raaklijn gelden:

$\eqalign{\frac{dy}{dt}=0}$ en $\eqalign{\frac{dx}{dt}\neq 0}$

Je krijgt dan:

$
\eqalign{
& \frac{{dx}}
{{dt}} = \frac{2}
{{\sqrt {1 - 4t^2 } }} \cr
& \frac{{dy}}
{{dt}} = 32t - 8 \cr}
$

$32t-8=0$ geeft $\eqalign{t=\frac{1}{4}}$ en dat geeft $
\eqalign{\frac{{dx}}
{{dt}} = \frac{{4\sqrt 3 }}
{3}}
$

Bij $\eqalign{t=\frac{1}{4}}$ is de raaklijn horizontaal.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 24 maart 2015



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb