De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formule uit de Fibonacci-rij bewijzen

Ik moet de volgende formule uit de Fibonacci-rij bewijzen:

F(n-1)F(n+1) - (F(n))2 = -1 voor n = oneven
F(n-1)F(n+1) - (F(n))2 = 1 voor n = even

Ik heb het al geprobeerd met de formule van Binet maar begrijp deze niet helemaal. Is het mogelijk om het op een andere manier te bewijzen, zonder de formule van Binet te gebruiken? Ik heb hier ook al vroegere vragen gelezen maar dat heeft me niet echt geholpen.
Alvast bedankt
Acant

acant
3de graad ASO - zaterdag 7 maart 2015

Antwoord

Dat gaat handig met volledige inductie!

$
\eqalign{
& E(n):F_{n - 1} \cdot F_{n + 1} - \left( {F_n } \right)^2 = \left( { - 1} \right)^n \cr
& Neem\,\,n = 2: \cr
& F_1 \cdot F_3 - \left( {F_2 } \right)^2 = \left( { - 1} \right)^2 \Rightarrow 1 \cdot 2 - 1^2 = 1 \to Klopt! \cr
& Neem\,\,aan\,\,E(n)\,\,is\,\,waar\,\,voor\,\,n \cr
& Is\,\,E(n + 1)\,\,dan\,\,ook\,\,waar? \cr
& F_n \cdot F_{n + 2} - \left( {F_{n + 1} } \right)^2 = \left( { - 1} \right)^{n + 1} \cr
& F_n \cdot \left( {F_{n + 1} + F_n } \right) - \left( {F_n + F_{n - 1} } \right)^2 = \left( { - 1} \right)^{n + 1} \cr
& F_n \cdot F_{n + 1} + F_n ^2 - \left( {F_n ^2 + 2F_n \cdot F_{n - 1} + F_{n - 1} ^2 } \right) = \left( { - 1} \right)^{n + 1} \cr
& F_n \cdot F_{n + 1} + F_n ^2 - F_n ^2 - 2F_n \cdot F_{n - 1} - F_{n - 1} ^2 = \left( { - 1} \right)^{n + 1} \cr
& F_n \cdot F_{n + 1} - 2F_n \cdot F_{n - 1} - F_{n - 1} ^2 = \left( { - 1} \right)^{n + 1} \cr
& F_n \cdot \left( {F_n + F_{n - 1} } \right) - 2F_n \cdot F_{n - 1} - F_{n - 1} ^2 = \left( { - 1} \right)^{n + 1} \cr
& F_n ^2 - F_n \cdot F_{n - 1} - F_{n - 1} ^2 = \left( { - 1} \right)^{n + 1} \cr
& F_n ^2 - F_{n - 1} \left( {F_n + F_{n - 1} } \right) = \left( { - 1} \right)^{n + 1} \cr
& F_n ^2 - F_{n - 1} \cdot F_{n + 1} = \left( { - 1} \right)^{n + 1} \cr
& - \left( { - 1} \right)^n = \left( { - 1} \right)^{n + 1} \cr
& Klopt! \cr}
$

Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 7 maart 2015



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2020 WisFaq - versie IIb