De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Sinusfunctie opstellen

 Dit is een reactie op vraag 75096 
Ik kom er nog steeds niet uit. Zou u uit willen leggen hoe u bij de meetwaardes komt: Want ik zou als evenwichtsstand bijvoorbeeld (12+351)/2=181,5 nemen en ik krijg hem alleen op me gr goed als ik in plaats van sinus cosinus invul. En als D zou mij logisch lijken 3181,5. Als b had ik juist 2pi/180 genomen. En als c zou ik niks nemen. Wilt u me helpen, ik zou graag weten hoe het wel zou moeten.

bram
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 7 maart 2015

Antwoord

Je moet de kennis van formule harmonische trilling toepassen. Kijkend naar de grafiek:

q75101img1.gif

Ik stel dan vast:

evenwichtslijn
De evenwichtslijn ligt bij y=180, dus d180.

amplitude
De uitwijking t.o.v. de evenwichtslijn is ongeveer 170, dus a170.

periode
De periode (of trillingstijd) is 180°, dus c$\frac{2\pi}{180}$0,035.

horizontale verplaatsing
De horizontale verplaatsing is ongeveer -50, dus b-50.

De formule wordt dan zo ongeveer:
  • y=170·sin(0.035(x+50))+180
Een andere mogelijkheid is om deze 'waarden' met de GR te bepalen. Maar dat is dan weer een ander verhaal.

Maar alles bij elkaar zat je aardig in goede richting!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 7 maart 2015



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb