|
|
\require{AMSmath}
Sinusvergelijkingen oplossen
Hallo, Hoe los ik vergelijkingen op met meerdere cosinussen en sinussen? Bijvoorbeeld sin2(x)-2sin(x)-cos2(x)+cos(x)=0 Als alle sinussen of cosinussen in het kwadraat zijn lukt het me wel door cos2(x)+sin2(x)=1 te gebruiken, maar dat kan dus niet altijd.
Sverre
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 24 januari 2015
Antwoord
Het oplossen van goniometrische vergelijkingen is helemaal niet zo eenvoudig als je graag zou willen. Er moet i.h.a. door de maker van de opgave een bepaalde structuur in zijn aangebracht die je als oplosser eerst maar eens moet zien te vinden voordat je iets kunt doen. De opgave die je meestuurt lijkt mij geen eenvoudige (of heb je hem zelf verzonnen danwel verkeerd overgenomen??). Ik kwam tot het volgende. cos(x) - 2sin(x) = cos2(x) - sin2(x) = cos(2x) cos(x) - cos(2x) = 2sin(x) 2sin(11/2x)sin(1/2x) = 4sin(1/2x)cos(1/2x) (met de zgn p-q-formules) sin(1/2x) = 0 of sin(11/2x) = 2cos(1/2x) De eerste van dit tweetal is standaard, maar de tweede kan (volgens mij) slechts met inzet van de GR
MBL
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 25 januari 2015
|
|
klein |
normaal |
groot
home |
vandaag |
bijzonder |
twitter |
gastenboek |
wie is wie? |
colofon
©2001-2021 WisFaq - versie IIb
|