De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rationale limieten

lim(x pijltje 4) 3x3+6x2-63x-36/x2-11x+28=

lim(x pijltje 4) (x-4)(3x2+18x+9)/(x-4)(x-7)

vraag is hoe ik kom aan die 18x??

dogan
Student universiteit - zondag 28 december 2014

Antwoord

Aangezien die 3x2 en die 9 geen probleem schijnen te zijn:
Werk (x-4)·(3x2+a·x+9) uit en je krijgt:
3x3+(a-12)·x2+(9-4a)·x-36.
Aangezien dit voor elke x gelijk moet zijn aan 3x3+6x2-63x-36 moet gelden:
a-12=6 en 9-4a=-63
beide lineaire vergelijkingen hebben als oplossing: a=18.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 28 december 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3