De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Doorrijden stoplicht

Op een kruispunt staat een verkeerslicht die 40% van de tijd op groen staat, 10% van de tijd op oranje en 50% van de tijd op rood. Een auto die bij het kruispunt aankomt en door groen rijdt heeft een kans van 0,05 om in een ongeluk verwikkeld te raken. Een auto die bij het kruispunt door oranje rijdt heeft een kans van 0,30 om in een ongeluk verwikkeld te raken. Een auto die bij het kruispunt door rood rijdt heeft een kans van 0,75 om in een ongeluk verwikkeld te raken.
  1. Bereken de kans dat een auto die bij het kruispunt aankomt en doorrijdt niet in een ongeluk verwikkeld raakt.
  2. Een auto is in een ongeluk verwikkeld geraakt bij dit kruispunt. Wat is de kans dat de auto door oranje gereden is?
Het heeft te maken met voorwaardelijke kans... maar ik niet verder kan alleen maar de kansboom tekenen.

Maloco
Student hbo - dinsdag 23 december 2014

Antwoord

Beste,

oo= oranje ongeluk , go= groen ongeluk etc

\[
\begin{array}{l}
P(ongeluk) = p(oo) + p(og) + P(or) = \\
0,1.0,3 + 0,4.0,05 + 0,5.0,75 = 0,425 \\
P(oranje/ongeluk) = \frac{{P(oranje) \cap P(ongeluk)}}{{P(ongeluk)}} \\
= \frac{{0,03}}{{0,425}} = 0,071 \\
\end{array}
\]

mvg DvL

DvL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 23 december 2014
 Re: Doorrijden stoplicht 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3