De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wat is de volume fractie lege ruimte?

Als je op Wikipedia kijkt wat de volume fractie is van een
Ruimtelijk gecentreerd kubisch rooster krijg je netjes
antwoord: namelijk 0,68.

Wel nu de vraag is hoe bereken je de volume inhoud als functie van de diameter van de bol als de middelste bol weglaat?

Je hebt dus in feite een primitief kubisch rooster maar dan met de bollen die elkaar niet precies raken. Laten we zeggen dat de afstand D is tussen de bollen.

Als deze vraag is opgelost waar ik heel benieuwd naar ben is de opvolgende vraag hoe bereken je vanaf het midden van de kubus de gemiddelde afstand tot een bol?

Bedankt voor de hulp.

Rob &
Student hbo - donderdag 4 december 2014

Antwoord

Hallo Rob en Onno,

Op Wikipedia: Atomaire pakkingsfactor zie je deze figuur van een eenheidscel:

q74464img1.gif

Voor het volume Veenheidscel geldt:

Veenheidscel = a3

De acht boldelen vormen samen één bol met straal r. Voor het volume van deze acht boldelen samen geldt dus:

Vboldelen = 4/3$\pi$r3

Voor elke r$\le$1/2a vind je de volumefractie door deze waarden op elkaar te delen:

Volumefractie = 4$\pi$r3/3a3

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 5 december 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3