De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bepaal de vergelijking van een parabool

Bepaal de vergelijking y=ax2 + bx + c van de parabool met de gegeven top T die ook nog door het gegeven punt P gaat. De punten zijn T=(3,0) en P=(-1,-2)

Ik ben begonnen met de formule y=a(x-xt)2+yt in te vullen. Dan krijg je -2=a(-1-3)2+0. Als ik dan a uitreken komt hier -18 uit, en als ik dat verder invul krijg ik y=-18(x-302+0 en komt er Y=-18x2-6x+9 uit. maar volgens mij reken ik a al niet goed uit.

Want volgens het andwoordenboek moet er als uitkomst y=-1/8x2+3/4x-9/8 uitkomen. Maar weet niet hoe ze hier aan komen.

joey
Student hbo - woensdag 12 november 2014

Antwoord

Tot -2=a(-1-3)2+0 is het correct, maar dan:

-2=a(-4)2
dus
-2=16a
dus
a=-1/8
Daarna invullen:
y=-1/8(x-3)2
Daarna zou je nog de haakjes kunnen uitwerken:
y=-1/8(x2-6x+9)=-1/8x2+3/4x-9/8

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 12 november 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3