De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Matrixvermenigvuldiging Casio CFX-9850GB Plus

Hoi, ik wil graag weten hoe ik een matrixvermenigvuldiging voor een stelsel van vergelijkingen met twee onbekenden kan invoeren in de Casio CFX-9850GB Plus. Het gaat om de volgende matrixvermenigvuldiging (let op: de vier getallen in de linkermatrix, dus 3, 4 en 2 en -6 behoren allemaal tot één matrix. Het lukte me alleen niet om die grote haken te krijgen hier. Dat geldt ook voor de tweede matrix X,Y en de derde: 24, 42):

(3 4) (X) = (24)
(2 -6) (Y) = (42)

Ik weet dat ik dit moet doen met de inverse matrix, maar dat lukt me niet op de Casio CFX-9850GB Plus. Kan iemand mij helpen? Thanks!

Lanlan Hu

Lanlan
Student hbo - zaterdag 1 november 2014

Antwoord

Dat gaat met $x^{-1}$. De functie bij shift-haakje-rechts. Met A=$
\left( {\begin{array}{·{20}c}
3 & 4 \\
2 & { - 6} \\
\end{array}} \right)
$ geeft 'Mat A $x^{-1}$' de inverse matrix:

$
\left( {\begin{array}{·{20}c}
{0.2307} & {0.538} \\
{0.0769} & { - 0.115} \\
\end{array}} \right)
$.

Als je dat vermenigvuldigt met $
\left( {\begin{array}{·{20}c}
{24} \\
{42} \\
\end{array}} \right)
$ dan krijg je $
\left( {\begin{array}{·{20}c}
{12} \\
{ - 3} \\
\end{array}} \right)
$, zodat:

$
\left( {\begin{array}{·{20}c}
3 & 4 \\
2 & { - 6} \\
\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{·{20}c}
{12} \\
{ - 3} \\
\end{array}} \right) = \left( {\begin{array}{·{20}c}
{24} \\
{42} \\
\end{array}} \right)
$

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 2 november 2014
 Re: Matrixvermenigvuldiging Casio CFX-9850GB Plus 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3