De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Berekeningen met sinus, cosinus en tangens

Als je een oefening krijgt bij het bereken van sinus, cosinus en tangens, hoe weet je dan juist welke je niet en welke je wel moet berekenen, want ik zie hier in mijn oefeningen dat tangens soms wel en dan soms weer niet wordt berekend...

Charlo
Iets anders - zondag 9 december 2001

Antwoord

Soms weet je van een rechthoekige driehoek twee zijden. Je kunt dan de derde zijde uitrekenen (met de stelling van Pythagoras) en je kunt de scherpe hoeken uitrekenen. Het hangt af welke zijden je kent of je dat met de sinus, cosinus of tangens doet.

Soms weet je van een rechthoekige driehoek een zijde en een hoek. De andere scherpe hoek kan je dan eenvoudig uitrekenen. Voor het berekenen van een zijde hangt er dan van af welke zijde je kent en welke zijde je wilt berekenen of je sinus, cosinus of tangens gebruikt.

Ik neem aan dat je dit 'ezelsbruggetje' kent: SOSCASTOA?

voorbeeld 1

q742img1.gif

A ken ik en ik weet de SCHUINE zijde. Vanuit A gezien is BC de OVERSTAANDE rechthoekszijde. Een geval van SOS! Om BC te berekenen gebruik ik dus de SINUS:

sin 44° = BC/58

enz...

voorbeeld 2

q742img2.gif

Vanuit B gezien ken ik de OVERSTAANDE rechthoekszijde en de SCHUINE zijde. Weer een geval van SOS. Om B te berekenen gebruik ik dus de SINUS.

sin B = 48/80

enz...

voorbeeld 3

q742img3.gif

Ik ken A. Vanuit hoek A is AB de SCHUINE zijde en AC is de AANLIGGENDE rechthoekszijde. Een geval van CAS. Om AC te berekenen gebruik ik dus de cosinus.

cos 53° = AC/10

enz...

voorbeeld 4

q742img4.gif

Ik ken hoek B, vanuit hoek B is BC de AANLIGGENDE rechthoekszijde en AC is de OVERSTAANDE rechthoekszijde. Een geval van TOA. Om AC te berekenen gebruik is dus de tangens.

tan 67° = AC/10

enz...

Zie ook Rekenen met sinus, cosinus en tangens

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 9 december 2001
  Re: Berekeningen met sinus, cosinus en tangens  
  Re: Berekeningen met sinus, cosinus en tangens  
  Re: Berekeningen met sinus, cosinus en tangens  



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb