De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een spaarrekening

hi ik heb een lastige vraag en ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Op een spaarrekening is in de voorbije 10 jaar steeds op 1 juni een bedrag gestort van euro 2000,--. Dit jaar wordt niet gestort, maar vanaf volgend jaar zal ook steeds op 1 juni nog gedurende 6 jaar een bedrag van euro 3000,-- gestort worden.

Bereken het saldo zoals dat zal zijn direct na de laatste storting, uitgaande van een interest van 5% over de eerste 10 jaar en 4% over de resterende jaren.

Mijn oplossing is:
2000·(1,0510-1)/0,05 = 25156 ·1,046=25156 en 3000·(1,046-1)= 19899. Ik ben er van uitgegaan dat er 10 jaar wordt gestort en een jaar niets maar dat geeft wel rente en dan nog 6 jaar over het gespaarde tegen 4% en ja de 3000,-- is een normale eindwaarde berekening. Het boek geeft echter als antwoord Euro 53.320,52. Mijn idee is dat het te maken heeft met de periode, maar ik weet niet hoe ik dat moet incalculeren. Nog van harte bedankt voor de moeite.

sharon
Student hbo - zaterdag 23 augustus 2014

Antwoord

Beste Sharon,

De inleg van 10 keer € 2000,-- groeit tot een bedrag van € 25155.79. Over dit bedrag wordt in het 11e jaar nog eens 5% rente uitgekeerd, het totaal wordt dan € 26413.57.

Wat je vergeet, is dat over dit bedrag ook nog gedurende zes jaar 4% rente wordt uitgekeerd. Dit bedrag groeit dus tot:

26413.57(1.04)6 = € 33421,59

Daar komt bij het door jou berekende kapitaal van 6 keer € 3000,- inleg met rente: € 19898,93

Deze twee bedragen samen leveren de € 53.320,52 uit het boek.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 26 augustus 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3