De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een tentamen van 40 vragen

Help! ik heb binnenkort een herkansing voor mijn wiskunde tentamen en ben de oefentoets aan het maken maar ik kom niet uit de volgende opgave:

Stel nu dat een tentamen bestaat uit 40 multiple choice vragen, waarbij er per vraag uit 5 antwoorden kan worden gekozen (A/B/C/D/E).

Van die 50 studenten hebben zich 6 studenten in het geheel niet voorbereid en deze 6 studenten vullen de 40 vragen volkomen op de gok in.

Als X de kansvariabele voorstelt van het aantal goed beantwoorde vragen door zo’n 'gokstudent', bereken dan:
  1. Op hoeveel verschillende manieren een gokstudent het tentamen kan invullen.
  2. De kans dat hij of zij precies 10 vragen goed beantwoordt, dus P(X=10).
  3. De kans dat hoogstens 2 gokstudenten precies 10 vragen goed hebben.
Mijn uitwerkingen:
  1. 40 vragen met alle 5 mogelijkheden, dus een machtsboom, 540 = 9·1027 mogelijkheden.
  2. P(x=10)=?
  3. P(2 keer x=10)=?

Thomas
Student hbo - donderdag 3 juli 2014

Antwoord

Hallo Thomas,

Je antwoord op vraag a is juist.

b.
X is binomiaal verdeeld, met n=40 en p=1/5. Bereken dan de kans P(x=10):

c.
Als het goed is, heb je berekend: P(precies 10 antwoorden goed)=0,1075. Dit gebruiken we bij vraag c:

Het aantal gokstudenten dat precies 10 antwoorden goed heeft, is ook weer binomiaal verdeeld, met n=6 en p=0,1075. Bereken hiermee de kans P(x$\le$2):

Lukt het hiermee?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 3 juli 2014
 Re: Een tentamen van 40 vragen  



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3