De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formule anders uitdrukken

Hallo wisfaq,

Ik heb bij natuurkunde een formule gekregen over de slingertijd. Ik moet de formule T=2$\pi$√(l/g) uitdrukken in 'l'. Het heeft dus vooral met wiskunde te maken.
12=4$\pi$2l/g
l/12=4$\pi$2/g
l=4$\pi$2/g
Dit is mijn antwoord.

Gek genoeg geeft het antwoordboekje dit antwoord:
l=g/4$\pi$2

Ze dragen de g en 4$\pi$2 dus om.
Ik snap echt niet waarom ze dit doen, weten jullie het misschien?

Luuk
Student hbo - donderdag 26 juni 2014

Antwoord

De formule is $\Large
T = 2\pi \sqrt {\frac{l}{g}}
$. Kennelijk is T=1. Invullen geeft:

$
\Large1 = 2\pi \sqrt {\frac{l}{g}}
$

Je krijgt dan:

$
\Large\begin{array}{l}
1 = 2\pi \sqrt {\frac{l}{g}} \\
2\pi \sqrt {\frac{l}{g}} = 1 \\
\sqrt {\frac{l}{g}} = \frac{1}{{2\pi }} \\
\frac{l}{g} = \frac{1}{{4\pi ^2 }} \\
l = \frac{g}{{4\pi ^2 }} \\
\end{array}
$

Op de tweede regel krijg je niet l/1 maar 1/l... Lekker onhandig die 'l' lijkt sprekend op een '1'.

Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 26 juni 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3