De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Isowinstlijnen

Hoe bepaal je de punten voor een isowinstlijnen?
Bijvoorbeeld: 0,45x+ 0,75y = W
Er wordt gezegd dat de isowinstlijnen bij W=450 door (1000,0) en (0,600) gaat? Hoe kom je aan het getal 450?

Jana
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 23 juni 2014

Antwoord

Die 450 is willekeurig gekozen, maar niet toevallig...

Om isolijnen te tekenen (dat zijn punten met dezelfde winst) teken je een aantal 'voorbeelden'. Je tekent bijvoorbeeld de lijn van punten waarvoor de winst 450 is. Je moet dan de lijn 0,45x+0,75y=450 tekenen.

Nu is die 450 niet helemaal toevallig, want als je voor x=0 neemt en y uitrekent of y=0 neemt en x uitrekent dan krijg je het punt (0,600) en het punt (1000,0) en dan heb je twee punten en dan kan je lijn al tekenen. Die 450 komt dan een beetje leuk uit. Dat moet je dan maar zien...

q73477img1.gif

Je moet die 450 (en anderen) een beetje handig kiezen. Dat die 450 deelbaar is door 0,45 en deelbaar door 0,75. Ik heb dat nog een paar keer gedaan voor W=675 en W=900.

q73477img2.gif

De lijnen lopen evenwijdig. Je kunt dat gebruiken bij lineair programmeren waarbij je dan bijvoorbeeld de lijn evenwijdig kan verschuiven om een punt in je toegestane gebied kan vinden waar de winst maximaal is.

q73477img3.gif

Welk punt zou dat zijn en wat is dan de winst?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 23 juni 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3