De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wortelvergelijking

Wij moeten een praktische opdracht doen voor wiskunde over wortelvergelijkingen, maar we komen er niet uit.
Dit is ons probleem: √(2x-5)=1+√(x+3)

Imp
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 16 juli 2001

Antwoord

De methode is:
  1. Probeer de wortels kwijt te raken, dit kan door links en recht te kwadrateren.

    $
    \eqalign{
    & \sqrt {2x - 5} = 1 + \sqrt {x + 3} \cr
    & 2x - 5 = 1 + 2\sqrt {x + 3} + x + 3 \cr
    & x - 9 = 2\sqrt {x + 3} \cr
    & \left( {x - 9} \right)^2 = 4\left( {x + 3} \right) \cr
    & x^2 - 18x + 81 = 4x + 12 \cr
    & x^2 - 22x + 69 = 0 \cr
    & x = 11 - 2\sqrt {13} \,\,of\,\,x = 11 + 2\sqrt {13} \cr
    & Alleen\,\,x = 11 + 2\sqrt {13} \,\,voldoet! \cr}
    $

  2. Controleer daarna de antwoorden.
    Dit is erg belangrijk, doordat je kwadrateert krijg je oplossingen die toch niet aan de eerste vergelijking voldoen.
    Dit kun je eenvoudig controleren door de oplossingen die je vindt in te vullen in de oorspronkelijke vergelijking.

    In dit geval voldoet alleen 11+√52 of 11+2√13.

Maar erg leuk is het niet...

Zie ook voorbeelden vergelijkingen oplossen

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 16 juli 2001



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3