De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: De afgeleide

 Dit is een reactie op vraag 72975 
Om te weten waar de grafiek daalt en stijgt moet je zowel links van de 0 als rechts van de nul een getal kiezen en die in de afgeleide invullen. Ook moet je 0 zelf invullen, om te kijken wat de grafiek bij x=0 doet. Echter kom ik bij alle drie uit op positieve getallen. Ik heb geleerd dat je dan geen minimum of maximum hebt. Klopt dit? En klopt het dat je naast x = 2/3 ook x=-2/3 hebt?

Solido
Student hbo - dinsdag 13 mei 2014

Antwoord



Je zegt: "Om te weten waar de grafiek daalt en stijgt moet je zowel links van de 0 als rechts van de nul een getal kiezen en die in de afgeleide invullen. Ook moet je 0 zelf invullen, om te kijken wat de grafiek bij x=0 doet."

Maar dat klopt niet. Kijk nog 's naar de grafiek. De grafiek daalt overal. Kijk nog 's naar de afgeleide. Met uitzondering van $x$=$\large\frac{2}{3}$ is de afgeleide overal negatief, kleiner dan nul. Dus de grafiek is overal dalend.

Als je 't anders wilt doen kan je ook kijken naar het tekenverloop van de afgeleide. Bereken eerst waar de afgeleide gelijk aan nul is. Dat blijkt nergens het geval te zijn. Je kunt nu links van $x$=$\large\frac{2}{3}$ een punt invullen en constateren dat de afgeleide daar kleiner is dan nul. Je kunt rechts van $x$=$\large\frac{2}{3}$ een punt invullen en constateren dat de afgeleide daar ook kleiner dan nul is, zodat er maar een conclusie mogelijk is: de afgeleide is overal kleiner dan nul. De grafiek is op het domein overal dalend.

Bedoel je dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 13 mei 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3