De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Samengestelde natuurlijke getallen

Beste allen,

Ik heb graag uw mening over de uitwerking van de volgende opdracht: beschouw de volgende bewering: 'Er is een rijtje van 5 opeenvolgende samengestelde natuurlijke getallen.'
Bewijs de bewering.

In het antwoorden boek staat als oplossing:
24,25,26,27,28

Echter vraag ik mij af in hoeverre dit klopt. Immers, een samengesteld (natuurlijk)getal is een positief geheel getal dat minstens twee keer door een priemgetal is te delen.

24=3·8, alleen is 8 geen priemgetal
25=5·5, 5 is wel een priemgetal
26=2·13, 2 en 13 zijn priemgetallen
27=3·9, alleen is 9 geen priemgetal
28=4·7, alleen is 4 geen priemgetal.

Op basis van deze constateringen klopt de uitwerking van het boek toch niet of zit ik er compleet naast.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Mario

Mario
Student hbo - zaterdag 10 mei 2014

Antwoord

Volgens Wikipedia is een samengesteld getal een positief geheel getal, dat minstens twee keer door een priemgetal is te delen.

24 is te delen door 2, 2, 2 en 3
25 door 5 en 5
26 door 2 en 13
27 door 3, 3 en 3
28 door 2, 2 en 7

Dus ik zie 't probleem niet...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 10 mei 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3