De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wat doe ik verkeerd bij deze som?

De vraag: Een gemeente heeft deze winter 1200 ton strooizout in voorraad. De hoeveelheid zout bij een strooibeurt is 10 gram per m. In deze gemeente hebben de wegen een totale lengte van 800 km. De breedte van de wegen is gemiddeld 5 meter.

Hoeveel keer kunnen de wegen gestrooid worden?
Mijn berekening:
1200ton x 1000kg = 1200000 KG
1200000 x 10 x 10 x 10 = 1200000000 gram
800 x 10 x 10 x 10 = 800000 meter
800000 x 5 = 4000000
1200000000 / 4000000 = 300 keer

Ik heb een antwoordformulier en daar staat 30 keer als antwoord.
Wat doe ik hier verkeerd ?
Heel erg bedankt alvast
Grz

Mo
Leerling mbo - dinsdag 22 april 2014

Antwoord

1200 ton = 1.200.000 kg = 1.200.000.000 gram
800 km = 800.000 m
800.000 m x 5 m = 4.000.000 m2
1.200.000.000 gram/4.000.000 m2 = 300 gram/m2

Per vierkante meter heb je 10 gram nodig dus 30 keer.
Bijna goed... en dan toch fout...:-)

Leermoment: zet eenheden bij wat je uitrekent! Je kan dan beter in de gaten houden wat je aan het doen bent. Je doet bijna alles goed.

Ik zou het zo doen: totale oppervlakte is 800.0005=4.000.000 m2. Daar is dan 40.000.000 gram strooizout voor nodig. Dat is 40.000 kg en dat is hetzelfde als 40 ton. 1200:40=30, dus er kan 30 keer gestrooid worden.

Hopelijk heb je er iets aan.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 22 april 2014



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2020 WisFaq - versie IIb