De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentiëren

Hoi,

Ik ben momenteel bezig met differentieren: globale en lokale minima en maxima berekenen.

Een voorbeeld som: f(x)=sin(2x) - x, met x$\in$[-1/2$\pi$,1/2$\pi$]

Ik kan het begin wel maken:

F'(x)= cos(2x)·2 - 1

Hierna zie ik niet meer precies wat ik moet doen, om de globale/lokale minima en maxima te berekenen. Zijn hier misschien vaste en duidelijke tussenstappen voor die ik kan aanhouden?

Kim Ma
Student hbo - woensdag 26 maart 2014

Antwoord

Mogelijk kandidaten voor minima en maxima zijn de punten van de grafiek waar 'stijgen' overgaat in 'dalen' (maximum) of waar 'dalen' overgaat in 'stijgen' (minimum). In dat soort punten is de afgeleide gelijk aan 0. Je hebt de afgeleide bepaalt... dus ga 's kijken naar de punten waarvoor de afgeleide gelijk aan 0 is.

Er geldt: 2·cos(2x)-1=0

Deze vergelijking oplossen geeft je de punten waar de afgeleide nul is en dan nog even goed kijken naar de grafiek wat het is!

Zou dat lukken?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 27 maart 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3