De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking verklaren met behulp van vijfhoek

Hallo,

Er is een regelmatige vijfhoek ABCDE gegeven. Diagonalen AD en CE snijden elkaar in punt F. Elke diagonaal is evenwijdig aan een zijde dus AC//AD. Zelf heb ik al kunnen achterhalen dat er congruentie in zit. Driehoek DEF is congruent aan driehoek ACF. Ook is het duidelijk dat AC = AD en DE = AF. Het laatste gegeven: stel de lengte van de diagonalen in de vijfhoek is 1 en AF = x. Nu wordt gevraagd om aan te tonen dat hieruit de vergelijking x2 + x - 1 = 0 ontstaat.

Wat ik nu niet snap, is waar die vergelijking voor staat? Is het van een zijde? Of van iets anders? Want ik denk dat als ik weet waarvoor je deze vergelijking nodig hebt dat ik dan wel kan verklaren hoe deze is ontstaan.

Mvg

Atena
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 8 februari 2014

Antwoord

q72247img1.gif

$
\Delta ACF \sim \Delta DEF
$

Met een verhoudingstabel:

q72247img2.gif

Met kruislings vermenigvuldigen:

$
\begin{array}{l}
DE \cdot AF = AC \cdot DF \\
x \cdot x = 1 \cdot \left( {1 - x} \right) \\
x^2 = 1 - x \\
x^2 + x - 1 = 0 \\
\end{array}
$

Die $x$ stond voor de lengte van AF. Als een diagonaal van de vijfhoek de lengte 1 heeft dan heeft kan je met de vergelijking de lengte van $AF$ berekenen. Je moet de vergelijking maar 's oplossen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 8 februari 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3