De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formules met machten

Hallo Wisfaq,

Ik kom er echt niet uit, er wordt gevraagd om onderstaande als één breuk op te schrijven.

1/i + 1/i2 + 1/i3

Alvast bedankt!

Marlies

Marlie
Student hbo - woensdag 8 januari 2014

Antwoord

In het woord 'gelijknamig' zit het woord 'noemen' verstopt. Als één breuk schrijven houdt in dat je de breuken gelijknamig maakt. Je kunt ze dan optellen en dan staan ze onder één noemer.

In dit geval is het handig om als noemer i3 te nemen:

$
\large\begin{array}{l}
\frac{1}{i} + \frac{1}{{i^2 }} + \frac{1}{{i^3 }} = \\
\frac{{i^2 }}{{i^3 }} + \frac{i}{{i^3 }} + \frac{1}{{i^3 }} = \\
\frac{{i^2 + i + 1}}{{i^3 }} \\
\end{array}
$

...en dat moet het dan zijn.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 8 januari 2014
 Re: Formules met machten 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3