De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Uitwerken breuk met wortel

Hoi,
Ik loop vast in de uitwerking van een opgave omdat ik de laatste stap van vereenvoudigen niet begrijp. Hij zal misschien heel makkelijk zijn, maar ik denk dat ik verkeerd begin ofzo. Ik zou zeggen wortel eruit werken dan delen door 4, maar waarom dan weer de wortel erin?

Het gaat om de volgende formule:

$
\large\frac{2}{{\sqrt { - 4x^2 - 4x} }} = \frac{1}{{\sqrt { - x^2 - x} }}
$

Michel
Student hbo - dinsdag 7 januari 2014

Antwoord

Je gebruikt de rekenregel $\sqrt{ab}=\sqrt{a}\cdot\sqrt{b}$.

$
\large\begin{array}{l}
\frac{2}{{\sqrt { - 4x^2 - 4x} }} = \\
\frac{2}{{\sqrt {4\left( { - x^2 - x} \right)} }} = \\
\frac{2}{{\sqrt 4 \cdot \sqrt { - x^2 - x} }} = \\
\frac{2}{{2 \cdot \sqrt { - x^2 - x} }} = \\
\frac{1}{{1 \cdot \sqrt { - x^2 - x} }} = \\
\frac{1}{{\sqrt { - x^2 - x} }} \\
\end{array}
$

Langer kan ik het niet maken, wel korter...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 7 januari 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3