De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Puzzel met onbekenden

De vraag gaat als volgt: hoeveel verschillende waarden voor c komen voor in de oplossingen van het stelsel

a+b = c2·d
a+b+c= 42.
Hoe begin ik hieraan?
Ik dacht eerst c af te zonderen bij beiden, maar dan moet ik nog teveel mogelijkheden toepassen en uitwerken. Er moet ergens een trucje zijn die ik niet inzie.
Iemand een idee?
mvg

Matthi
3de graad ASO - zaterdag 4 januari 2014

Antwoord

Als je de vergelijkingen bestudeert, dan zie je twee vergelijkingen met maar liefst vier onbekenden. Er is dus geen unieke oplossing.

Omdat je geïnteresseerd bent in c, is het niet handig deze direct af te zonderen, want dan verdwijnt deze uit de vergelijkingen. Als je naar de vergelijkingen kijkt, dan zie je dat 'a+b' samen voorkomt in beide vergelijkingen. Je kunt a+b uit vergelijking 1 invullen in 2:

d c2 + c - 42 = 0

Nu jij weer.

Bernhard
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 4 januari 2014
 Re: Puzzel met onbekenden 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3