De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Exponentiële vergelijking

De opgave luidt: 4x - 5.2x+1 + 16 = 0.
Normaal moet je een getal met exponent vervangen door een willekeurige letter, en dan verder rekenen met discriminant, maar nu zit ik vast.
Ik weet niet hoe ik met (x+1) als exponent moet werken..

Lotte
Overige TSO-BSO - dinsdag 5 november 2013

Antwoord

Hoi Lotte,
Wellicht biedt het volgende uitkomst,

$
\begin{array}{l}
4^x - 5.2^{x + 1} + 16 = 0 \\
(2^2 )^x - 10.2^x + 16 = 0 \\
(2^x )^2 - 10.2^x + 16 = 0 \\
2^x = p \\
p^2 - 10p + 16 = 0 \\
(p - 8)(p - 2) = 0 \\
p = 8 \to x = 3 \\
p = 2 \to x = 1 \\
\end{array}
$

mvg DvL

DvL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 5 november 2013



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3