De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Nulpunten van een goniometrische functie

Beste Wisfaq,
Bij het bepalen van de nulpunten van y=sin 2x - sin x wordt de verdubbelingsformule gebruikt. Ik begrijp de stap van 2sinx cosx - sinx = 0 naar sinx.(2cosx-1) =0 niet. Hoe ontbinden in factoren?
Gr.

amcbar
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 26 oktober 2013

Antwoord

In 't algemeen geldt: sin(2x)=2·sin(x)cos(x)

sin(2x)-sin(x)=0 geeft dan:
2·sin(x)cos(x)-sin(x)=0

Je kunt nu sin(x) buiten haakjes halen:
sin(x)(2cos(x)-1)=0

...en dan geldt:
sin(x)=0 of 2cos(x)-1=0

Helpt dat?

Zie ook Nulpunten goniometrische functie? voor een ander voorbeeld.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 27 oktober 2013



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb