De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Dayzers

               Letters       Dag      Maand      Prijs in €
Hoofdprijs XXX XX XX 500.000,00
Extra prijzen XXX XX XX 100.000,00
XXX XX XX 25.000,00
XXX XX XX 15.000,00
Overige prijzen XX XX XX 5.000,00
XX XX XX 4.000,00
XX XX XX 3.000,00
XX XX XX 2.000,00
XX XX XX 1.000,00
X. XX XX 500,00
X. XX XX 400,00
X. XX XX 400,00
.. XX XX 50,00
.. XX XX 35,00
.. XX XX 25,00
.. XX XX 20,00
.. XX XX 15,00
.. XX XX 15,00
.. XX .. 7,00
.. XX .. 7,00
.. .. XX 3,50
.. .. XX 3,50
.. .. XX 3,50
Als er in totaal 500000 loten worden verkocht. Hoeveel kans heb je dan dat je een prijs wint en het maakt niet uit welke prijs je wint.

bjorn
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 31 januari 2003

Antwoord

Beste Bjorn,
Ik neem aan dat je met 'X' een cijfer bedoeld.
Het is grappig dat je een aantal loten dat verkocht wordt vermeld. Meestal is het namelijk zo dat dit eigenlijk niet relevant is, alleen maar om te kijken of je prijs niet gedeeld hoeft te worden met anderen.
Goed de hoofdprijs:
XXX XX XX ofwel 7 cijfers, je moet precies dezelfde hebben, de kans per cijfer dat je dezelfde hebt is natuurlijk 1/10, ofwel:
1/10·1/10·1/10·1/10·1/10·1/10·1/10=1/107 ofwel 1 op de 10 miljoen.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor die van 100.000, 25.000 en 15.000.
Een totale kans dus van 3·1/107 is dus 3 op de 10 miljoen.
Voor de overige prijzen geldt dus voor 5.000:
.xx xx xx ofwel 1/10·1/10·1/10·1/10·1/10·1/10=1/106 is dus 1 op de miljoen.
Voor 4-, 3-, 2- en 1.000 hetzelfde ofwel:
4·1/106=4/106
Samen met de 3/107 geeft dat:
4/106+3/107=43/107
Voor 500,400 en volgens mij bedoelde je 200 geeft 't 5 dezelfde cijfers en dus: 3·1/105
Voor 50,35,25,20,15,15 geeft 't 6·1/104
En voor de laatste 5 geeft 't 5·1/102

In totaal dus:
3/107+5/106+3/105+6/104+5/102=506353/107=0,0506353

Als bepaalde prijzen 'moeten' vallen wordt het allemaal wat ingewikkelder.

M.v.g.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 31 januari 2003
  Re: Dayzers  
  Re: Dayzers  



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb