De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Raar vraagstuk in wiskundeboek

Ik heb van mijn leerkracht wiskunde een aantal vraagstukjes gekregen over goniometrie aangezien mijn test op een bepaald vraagstuk niet goed was. Ik heb ze allemaal opgelost behalve
eentje waar ik niet uit kan.
Het vraagstukje:
Een trein rijdt op een rechte spoorlijn. Vanaf een plaats A ziet de machinist rechtsvoor een watertoren T. Hij rijdt 6 km verder tot in B en ziet de watertoren nu rechts achter zich.
Bereken hoever de toren van de spoorlijn staat als BāT= 38°24' en A^BT= 70°14'
Ik weet niet hoe ik hieraan begin, iemand die me kan verder helpen?
Alvast bedankt!

Victor
Overige TSO-BSO - zondag 2 juni 2013

Antwoord

Noem het voetpunt van de loodlijn vanuit T op AB even S.
Dan weet je dat AS+SB=AB=6
Je wilt nu de afstand TS berekenen, noem die even x.
Je weet nu dat AS=x/tan(38°24') en dat SB=x/tan(70°14')
Dus je moet oplossen:
x/tan(38°24')+x/tan(70°14')=6
x*(1/tan(38°24')+1/tan(70°14'))=6

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 2 juni 2013



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3