De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ingewikkelde macht omkeren

Hoe kan ik een ingewikkelde macht, zoals deze die ik laats uit mijn Excel-grafiekje kreeg, omkeren naar x= ???

y = 8E-05 x 2,0878

Evelin
Student universiteit - dinsdag 12 maart 2013

Antwoord

Het is (mij) onduidelijk wat nu precies de exponent is (haakjes zetten dus!).
Ik neem aan dat ik moet lezen y = 8-0,5 . x2,0878
In dat geval krijg je eerst x2,0878 = y/(8-0,5)= 2yÖ(2)
Daarna x = [2yÖ(2)]1/2,0878
Dat laatste wordt tegenwoordig soms gewoon 'de 2,0878 ste machtswortel genoemd', maar dat is zeker niet aan te raden. De rekenmachine echter doet er niet moeilijk over.

Als er gelezen moe(s)t worden y = 8-0,5x2,0878, dan loopt het via logaritmen.
Eerst krijg je -1/2x2,0878 = 8log(y). Daarna deel je door -1/2 en vervolgens weer verheffen tot de macht 1/2,0878 zoals in de eerste uitwerking.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 12 maart 2013



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3