De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoeken bepaling

Ik kreeg de vraag of ik op de muur achter een rekstok een aanduiding kon tekenen/plakken die 30 en 45 graden aan zou geven tenopzichte van een rekstok. 45 graden is geen probleem om uit te zetten. namelijk de helft van 90 graden.

Bij 30 graden kwam bij mij meteen SOSCASTOA op. Er moet een streep op de muur komen die aangeeft wat de hoek van 30 graden istov van de rekstok die voor die muur staat. Nu dacht ik dat je met de tangens regel de hoek kon berekenen als je de overstaande en aanliggende zijde weet.

Hier stond een dakkapel onder een hoek van 30 graden:



Overstaande zijde =38
Aanliggende zijde =70

Hierbij wordt gezegd dat de hoek A 30 graden is.

Zou het dan kloppen als ik deze zijdes op de muur teken en een lijn trek dat ik een aanduiding heb voor 30 graden?

valent
Student hbo - vrijdag 11 januari 2013

Antwoord

Met de tangens! Er geldt: tan$\angle$A=$\Large\frac{38}{70}$. In dat geval is $\angle$A$\approx$28,5°. Dat moet beter kunnen. Er geldt $tan(30°)\approx 0,577350...$. Neem als verhouding bijvoorbeeld 57,7 cm bij 1 meter.
Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 11 januari 2013
 Re: Hoeken bepaling 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb