De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lengte en hoeken van een dwarsbalk in een vierkant

Beste,

Ik ben bezig met het ontwerpen van een mechanische machine. Deze moet verstevigd worden met behulp van een diagonale balk in het vierkante frame. Bij iedere nieuwe machine kan de hoogte weer verschillen, vandaar dat ik een formule op wil stellen in excel welke voor iedere ingevoerde hoogte direct de te zagen lengte en hoeken weergeeft.

Het probleem dat onstaat is dat de diagonaal alleen aan de boven en onderbalk van het frame bevestigd kan worden. Zie daarvoor de afbeelding hieronder. De waarden x en b zijn bekenden. Neem als vooorbeeld x=2000 b=900

http://afbeelding.im/LH7SxTXC

De formules die ik al wel heb opgesteld zijn als volgt.

h= tan-1 ((B-a)/x)

L=√((B-a)2 + x2) + tan(h) · d

Echter heb ik nu nog die onbekenden, dit zijn a,h en L
Waarmee ik dus deze vergelijkingen niet op kan lossen.

Ben ik te moeilijk aan het zoeken?, of ben ik gewoon iets vergeten?

Hopelijk kan iemand mij met dit probleem verder helpen, Alvast bedankt

Marco
Student hbo - vrijdag 4 januari 2013

Antwoord

Het lijkt mij dat je a vantevoren moet kiezen. Je kunt er immers een smalle of een brede steunbalk tussen zetten. Als je a = 0 kiest, dan is de steunbalk samengevallen met de diagonaal.
Neem je a = b, dan wordt de steunbalk gelijk aan de volledige rechthoek.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 4 januari 2013
 Re: Lengte en hoeken van een dwarsbalk in een vierkant 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb