De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentiaalvergelijking van Bernoulli

Gegeven een differentiaalvergelijking(= D.V.) van Bernoulli

y' + 2y = 2xy3/2

Om deze D.V. op te lossen herleiden we deze eerst tot een lineaire D.V. van de eerste orde y'·y-3/2 + 2y$^{-\frac{1}{2}}$= 2x en dan z = y$^{-\frac{1}{2}}$ en z' = -1/2·y-3/2·y' als we deze substitueren in de laatstgenoemde D.V. en herschrijven naar de standaardvorm dan krijgen we z' -z = -x.
Nadat we de oplossingsmethode van de integrerende factor toepassen krijgen we de oplossing z = x + 1 + c·ex of y$^{-\frac{1}{2}}$= x + 1 + c·ex

Mijn vraag is: Waarom moet hier, volgens mijn docent, GEEN kwadrateringsvoowaarde gesteld worden aangezien het toch wel een irrationele vergelijking is en het rechterlid (x + 1 + c·ex) in dit geval eigenlijk groter moet zijn dan 0?

Want als we die kwadrateringsvoorwaarde negeren en de oplossing ingeven in de originele opgave boven, dan klopt het tegen mijn verwachting in ook!

Said
Student universiteit België - vrijdag 23 november 2012

Antwoord

Geen idee! Je oplossing is goed volgbaar en mijns inziens correct, en wanneer je eindigt met y-1/2 = .... ofwel 1/√(y) = ....
dan lijkt het mij ook juist en nodig om te concluderen dat het deel
x + 1 + c·ex inderdaad positief dient te blijven.
Laat het maar eens weten waarom die voorwaarde hier onnodig zou zijn.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 25 november 2012
Re: Differentiaalvergelijking van Bernoulli



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3