De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Vergelijkingen

 Dit is een reactie op vraag 68988 
y1=3cos(2)(x-4)
y2=2sin(3)(x-1)

Dit heb ik ingevuld. GRM staat op radialen. Een verkeerd minteken kan bij bovenstaande gegevens niet toch?
Bij window heb ik:
xmin$>$ 0
xmax$>$ 2$\pi$
xschaal$>$1
ymin$>$0
ymax$>$10
yschaal$>$1
xres=1

Vermoedelijk zit daar dan een foutje....

Kyra v
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 15 november 2012

Antwoord

Ik vermoed dat je probleem in de haakjes achter de sinus- en cosinusgedeelten zit.

Je schrijft namelijk y = 3cos(2)(x-4) maar die domme rekenmachine leest dat als 3cos(2) x (x-4). Nu is 3cos(2) niets meer dan een bepaald getal ter waarde van ongeveer -1,25 en dus ziet de machine staan -1,25(x-4) wat niks anders dan een rechte lijn voorstelt. Hetzelfde doe je met de sinus.

Je moet intikken 3cos(2·(x-4)) wat ook nog korter kan als 3cos(2x-8).

Wat het window betreft zou je kunnen kiezen voor x(min) = 0 en x(max) = 4pi.

Het linkerdeel van je vergelijking loopt van -3 t/m 3 en het rechterdeel van -2 t/m 2.

Ga dus in elk geval van -3 t/m 3 zodat alle toppen erop komen.
Door bijv. van -4 t/m 4 te gaan, krijg je de grafiek iets ruimer in beeld en dat kijkt vaak net iets prettiger.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 15 november 2012



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb