De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe moet ik de snijhoek van een piramide berekenen?

Wil een piramidedak maken maar het hout sluit niet aan?

mitch
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 8 november 2012

Antwoord

Gegeven is een piramide met een vierkant grondvlak met zijde a. De hoogte is h. Gevraagd: wat is de verstekhoek?

q68939img1.gif

Als ik geen rekenfouten gemaakt heb dan zou moeten gelden:

Bij gegeven zijde van het grondvlak a en de hoogte van de piramide h geldt:

$
\large\gamma = \arccos \left( { - \frac{{a^2 }}{{a^2 + 4h^2 }}} \right)\,
$

Voorbeeld
Neem a=4 en h=3. Er geldt:

$
\large\gamma = \arccos \left( { - \frac{{4^2 }}{{4^2 + 4 \cdot 3^2 }}} \right)\, \approx 108^\circ
$
Dat kan je met de meeste rekenmachientjes uitrekenen.

Voor de verstekhoek neem je de helft van de hoek tussen de twee zijvlakken.

Zoiets moet het zijn. Onder voorbehoud... de afleiding zal ik je besparen...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 9 november 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3