De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking rechten en vlakken

Geg) e <-> 2x-3y-1=0. en f <-> x/2= (y+1)/4= (2z-1)/6
y-2z-3=0
Gevr) 1)bepaal een stelsel van vgl. v/d rechte g, die e en f snijdt en die evenwijdig is met c<-> x-1= y-3 = 2-z
2) bepaal een vgl. v/e vlak ß dat door e gaat en evenwijdig is met f!
Alvast bedankt!

Dabaut
Overige TSO-BSO - woensdag 10 oktober 2012

Antwoord

Hallo

1) Schrijf de rechten e en f als parametervergelijkingen.
Schrijft nu een punt E van e en een punt F van f in functie van de parameter.
Bv. E(3k+2,2k+1,k-1)
Schrijf ook F in functie van de parameter l.
Het verschil van deze vectoren E en F moet nu een richtingsvector zijn van de gevraagde rechte g, dus een veelvoud van de richtingsvector van de rechte c.
Je bekomt een stelsel van 3 vergelijkingen met 3 ongekenden, waarmee je na oplossing de punten E en F kunt bepalen.

2) Je kent twee richtingsvectoren van gevraagde vlak en een punt (van e)

Ok?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 11 oktober 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3