De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Supremum en Infimum

 Dit is een reactie op vraag 68502 
1) Dus het komt er gewoon op neer dat je een verzameling niet als een interval kan bekijken? :P

3) Kan je zo'n voorbeeld geven van een verzameling in Q die een boven- en/of ondergrens heeft maar geen supremum/infimum?

Anon
Student universiteit België - dinsdag 2 oktober 2012

Antwoord

Beste Anon,

1) Nee: je kan niet elke verzameling zien (of 'schrijven') als een interval. Een (reëel) interval is een bijzonder type verzameling, namelijk een verzameling van 'aaneengesloten' reële getallen, dus van de vorm $a \le x \le b$ (grenzen eventueel strikt): dit stemt overeen met het interval $[a,b]$.

3) Bekijk bijvoorbeeld de verzameling van opeenvolgende benaderingen van $\pi$, decimale ontwikkelingen met telkens één decimaal meer:
$$\left\{ 3, \,3.1, \,3.14, \,3.141, \,3.1415, \,\ldots \right\}$$Alle elementen van deze verzameling zijn rationaal (want ze hebben een eindige decimale ontwikkeling) en bovendien is de verzameling naar boven begrensd. Mogelijke bovengrenzen zijn bijvoorbeeld 10, 4 of 3.2. Er is echter geen 'kleinste bovengrens'. Binnen de reële getallen zou dat $\pi$ zijn, maar $\pi$ is niet rationaal: binnen de rationale getallen is er voor deze verzameling geen 'kleinste bovengrens' (= supremum).

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 3 oktober 2012
 Re: Re: Re: Supremum en Infimum 
 Re: Re: Re: Supremum en Infimum 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3