De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Aantal combinaties met een o en c naast elkaar?

Om uit te rekenen hoeveel verschillende "woorden" er zijn te maken met alle letters uit het woord sociological gebruik je 12!/3!2!2!2!.

Maar hoeveel "woorden" zijn er te maken waarbij de voorwaarde is dat een "woord" in ieder geval een oc of co naast elkaar bevat (met alle letters uit het woord sociological)?

Paul S
Student hbo - donderdag 27 september 2012

Antwoord

Je kan zoiets berekenen als er 1 of 2 C's staan met 3 of meer O's, maar met meer wordt het erg lastig. Nu dus wel, hoewel nog steeds wel ingewikkeld.
T=totaal aantal woorden, N=aantal woorden waarbij geen CO of OC voorkomt en W=aantal woorden volgens jouw voorwaarden=T-N.
T had je al berekend.

Bepaal N:
Plaats eerst de C's, dat kan op 12 boven 2=66 manieren.
Die splitsen we op afhankelijk van het aantal buren waar geen O's mogen staan. Dat kan zijn 1,2,3 of 4 buren, waarbij er respectievelijk 9,8,7 of 6 plaatsen overblijven waar die drie O's mogen staan.
1 buur: CC-......... of .........-C, dus 2 manieren.
2 buren: C-........-C(1) of ..-CC-.......(9) of
C-C-........(2)= 12 manieren.
4 buren: ..-C-...-C-.=8 boven 2=28 manieren.
3 buren: De rest=24 manieren (controleer dit zelf).
Er zijn dus 2·(9 boven 3)+12·(8 boven 3)+24·(7 boven 3)+28·(6 boven 3)=2240 manieren voor de C's en de O's.
Nu zijn er 12-5=7 plaatsen over voor de andere letters: Dat kan op A manieren.
Dus N=A·2240.

Mede beantwoorder HK heeft met behulp van een computerprogramma bepaald dat W=7156800, een bevestiging van bovenstaande berekening.

Groeten,
Lieke.

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 1 oktober 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3