De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Korte RSA berekening

Deze vraag is gerelateerd aan RSA waarin:
n=p·q
totient n=(p-1)·(q-1)

Ik ben achter het volgende patroon gekomen:
Stel x·y=K
En (x-1)·(y-1)=L
Dan K-L=x+y-1

Bijvoorbeeld:
3·5=15
2·4=8
Dan 15-8=3+5-1=7

Maar ik loop vast in een poging dit te verklaren:
x·y=xy
(x-1)·(y-1)=xy-y-x+1
Te bewijzen is nu dat xy-(xy-y-x+1)=y+x-1 (het patroon dat ik hiervoor heb ontdekt)
xy-xy-y-x+1 kan worden uitgeschreven naar xy-xy=y+x-1, dat lijkt op het gewenste antwoord maar lijkt niet helemaal te kloppen.

Wat doe ik hier precies verkeerd?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Bas
Student universiteit - woensdag 26 september 2012

Antwoord

Misschien moest je het stukje -(xy-y-x+1) maar eens vervangen door
-xy+y+x-1.
Dat scheelt stukken!

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 26 september 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3