De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Spaarhypotheek

Stel we hebben een spaarhypotheek van 140000 met een looptijd van 30 jaar. De rentevoet is 9 % per jaar. Dit houdt in dat aan de spaarhypotheek gekoppelde spaarrekening jaarlijks ( postnumerando) een bedrag wordt gestort , waarmee op de einddatum de hypotheek wordt afgelost.
Wat is de totale op deze spaarrekening opgebouwde rente na 30 jaar ?
Antwoord: 109187 euro

Bij voorbaat veel dank voor uw moeite

Janet
Student universiteit - zaterdag 22 september 2012

Antwoord

Noem het mandelijks gestorte bedrag a
Noem m(i)=a·1,09i.
De som voor i=0 tot 29 van deze meetkundige rij is
a·(1-1,0930)/(1-1,09)=136,308a.
Dit moet gelijk zijn aan 140000.
Het maandelijks gestorte bedrag is dan a=140000/136,308=1027,09

140000-30·a=140000-30·1027,09=109187,30

Zoiets?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 22 september 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3